led-nauha asennettuna portaisiin

Asentaminen lyhyesti:

1. Katkaise nauhat haluamaasi mittaan.

2. Katkaise myös mahdollinen asennusprofiili haluttuun mittaan, asenna LED-valonauha profiiliin ja asenna paikoilleen.

3. Valitse sopiva muuntaja. Metrimäärä ja LED-valonauhan teho/m määrittää muuntajan tehon.

4. Muuntajan 230V puolelle kytketään N ja L johtimet tai pistotulppa ja toisesta päästä lähtee LED-valonauhalle + ja - johtimet.

5. Mikäli käytät langatonta himmennintä, niin se kytketään muuntajan ja LED-Valonauhan väliin (+ ja - liitännät).

5. Kytke virta.

Seinävalot

Useimmat LED-valonauhat toimivat joko 12 voltin tai 24 voltin DC käyttöjännitteellä, eli niitä ei voi kytkeä suoraan kodin sähköjärjestelmään, joka toimii 230 voltin AC jännitteellä. 12V ja 24V jännitteellä toimivat nauhat tarvitsevat siis LED-muuntajan, joka kytketään joko pistotulpalla pistorasiaan, tai suoraan sähköihin.

Jos muuntaja kytketään suoraan valokatkaisijan ohjaamiin johtimiin, LED-nauhaa voidaan tällöin ohjata normaalilla seinäkytkimellä. LED-nauhan ohjaamiseen on kuitenkin olemassa myös monia langattomia ohjaimia/himmentimiä, jotka helpottavat nauhan asennusta sellaisiinkin paikkoihin, joissa valmista ohjausta ei ole. Ohjain, eli himmennin asennetaan useimmiten muuntajan ja nauhan välille. Lue lisää LED-nauhan himmentämisestä täältä.

FTLIGHT LED-nauhat toimitetaan 5m pituisissa rullissa. Rullan molemmissa päissä on valmiina 150cm pitkät asennusjohdot vapailla johdinpäillä ja koko rullan matkalla on erittäin pitävä 3M VHB-teippi. Nauhat ovat katkaistavissa esimerkiksi saksilla 4-10cm välein merkityistä katkaisukohdista nauhamallista riippuen. Tarvittaessa nauhojen jatkaminen onnistuu liittimillä, tai juottamalla kaksinapainen johdin suoraan jatkoskohtaan.

Suosittelemme asentamaan nauhan asennusprofiiliin, etenkin jos nauhan teho on 9,6W/m tai enemmän. Alumiiniset asennusprofiilit toimivat nauhan jäähdyttämisessä sekä auttavat tasaisemmassa valontuotossa riippuen profiilin kannesta. Asennusprofiili on ehdoton silloin, kun asennuspinta on sellainen, että nauhaa ei voi pelkällä teipillä asentaa luotettavasti, esimerkiksi karheaan luonnonkiveen.

LED-nauhan tehon valinta perus LED-valonauhat:

Kevyeeseen kohdevalaistukseen ja tunnelmavalaistukseen riittää 12V 4,8W/m LED-nauhat. Valotehot 450-490lm/m.

Esimerkkikohteet: terassin kaiteet, portaat, keittiön sokkelit,

Toissijaiseen valaistukseen, jossa kuitenkin tarve tehokkaalle valolle suosittelemme 6W-10W LED-nauhoja. Valotehot 750-1000lm/m

Esimerkiksi keittiön kaapistojen päälle epäsuoraksi tai kattoon epäsuoraksi valoksi, saunan lauteiden alle, tiskien valaistus.

Kuva

Tehokkaaseen valaistuksen suosittelemme 24V 12-14W LED-nauhoja. Valotehot 1200- 1500lm/m

Esimerkiksi työtasot ja yleisvalaistus, valomainokset, myymälät.

Värilämpötilan valinta kaikissa LED-nauhoissamme

Perusnauhoista löytyy aina kaksi vaihtoehtoa:

-3000K lämmin valkoinen, eli perinteisempi "hehkulampun" valkoinen.

-4000K neutraali valkoinen

Jos värilämpötilaa on tarpeen päästä säätämään asennuksen jälkeenkin, valikoimista löytyy myös CCT-nauha, eli värilämpötilasäädettävä valonauha. Näissä lämpötilaa voi säätää jopa 3000K-6000K välillä, eli CCT-valonahausta saa myös kylmää valkoista valoa.

IP-luokituksen merkitys

Käytännössä kaikista valonauhoista löytyy sekä kuivaan, että kosteaan tilaan tarkoitettu versio. Kuivan tilan valonauhat ovat IP20-luokiteltuja ja kosteaan tilaan tarkoitetut ovat IP65-luokiteltuja.

Erikois LED-nauhat:

COB LED-nauha - Tasainen valo, erilliset LEDit eivät juurikaan erotu. Tämä tuote sopii hyvin kun LED-valonauha jää näkyviin ja halutaan mahdollisimman tasainen ja tyylikäs valo. Hyvän värintoistoindeksin (CRI yli 90) vuoksi sopii erinomaisesti myös esimerkiksi myymäläkäyttöön esillepanojen valaisuun sekä muihin asennuksiin, joissa hyvä värintoisto on edellytyksenä.

RGBW LED-nauha - Värien valinta RGB sekä 3000K lämmin valkoinen. Tunnelmaa esimerkiksi leffa-, peli- tai takkahuoneeseen. Myös lasten suosikki. Tässä "W"- nauhassa siis myös valkoinen väri.

S-type LED-nauha - Sivuttain taittuva, saat tehtyä erilaisia muotoiluja. Kaareville pinnoille kuten tiskit, kaarevat ovet yms.Tällä saat tehtyä jopa 90° kulman katkaisematta nauhaa. Kuten COB-nauhassakin, myös S-type valonauhassa on erinomainen värintoistoindeksi, yli 90.

Asennusprofiilit

Suosittelemme kaikille teholtaan yli 9,6W/m LED-valonauhoille asennusprofiilia jäähdyttämisen takia. Tehokkaiden LED-valonauhojen käyttöikä pitenee, kun nauhaa jäähdytetään asianmukaisesti. Asennusprofiili toimii samalla myös erittäin hyvänä kiinnityspintana. LED-nauhojen asennus onnistuu tietysti myös kaikista siisteimmin, kun käytetään asennusprofiilia; profiilin kansi jakaa hyvin valoa ja tyylikäs asennusprofiili on aina huolitellumpi asennus, kuin pelkkä nauha liimattuna.

Asennusprofiilit

Asennusprofiilien pituus on 2m ja ne ovat katkaistavissa haluttuun mittaan helposti, esimerkiksi rautasahalla. Kaikissa kannellisissa profiileissamme on mukana kansi sekä kiinnitystarvikepussi, jossa mukana tuplapäädyt. Peruslistoista on saatavilla valkoinen, musta sekä alumiinin värinen listä, joten jokaiseen kohteeseen löytyy varmasti sopiva asennusprofiili.

Huomioithan, että kaikki liittimet eivät välttämättä mahdu kaikkien profiilien sisään, tämän takia suosittelemme valonauhojen jatkamista juottamalla johdot suoraan nauhojen jatkoskohtiin. Tästä lisää alempana "Katkaisu ja jatkaminen" -kohdassa.

LED-valonauhan katkaisu ja jatkaminen

LED-valonauhan katkaiseminen on äärimmäisen helppoa; nauhaan on merkitty, yleensä saksien kuvalla, katkaisukohdat. Katso siis nauhasta haluamasi pituuden lähin katkaisukohta, ota sakset käteen ja katkaise nauha merkitystä kohdasta. Valonauhan katkaisu onnistuu helpoiten ihan perus “fiskarsseilla”, eli keittiösaksilla.

LED-valonauhan jatkaminen on taas helpompi näyttää, kuin selittää, joten katso oheiselta videolta ohjeet ja vinkit nauhan jatkamiseen. Tässä kuitenkin lyhyesti myös kirjallisena ohjeet LED-nauhan jatkamiseen:

Jatkamisen voi tehdä kahdella tyylillä:

  • Juottamalla (suosittelemme tätä tapaa!)
  • Liittimillä
Led-nauhan katkaisu

Vaikka kaikissa FTLIGHT LED-valonauhoissa on molemmissa päissä valmis 1,5m liitosjohto, tulee joskus eteen asennus, kun nauhassa valmiiksi olevat johdot eivät riitäkään kaikkien kytkentöjen tekemiseen. Silloin voit jatkaa nauhaa juottamalla siihen kaksinapaista asennuskaapelia. Lämmitä ensin nauhassa olevaa jatkoskohtaa, kunnes tina sulaa siihen. Tämän jälkeen lämmitä kaapelia ja juota hieman tinaa kaapeliin. Tämän jälkeen voit painaa kaapelin nauhan jatkoskohtaan ja lämmittää kolvilla, jolloin nauhassa ja johdossa valmiiksi olevat tinat muodostavat pitävän juotoksen.

Liittimillä jatkaminen onnistuu samoin johdoilla, kun käytetään “Nauhasta johtoon”-tyyppistä liitintä, esim. tätä. Liittimillä pystyy tekemään suoraan kahden nauhan liitoksen, jota ei juottamalla pysty tekemään, kun käytetään “Nauhasta nauhaan”-tyyppistä liitintä, esim. tätä. FTLIGHT liittimet ovat painettavia liittimiä, niiden käyttämiseen et tarvitse sen ihmeellisempiä työkaluja kuin pihdit.

Kulman tekeminen LED-nauhaan

LED-valonauhan kulman voi toteuttaa monella tapaa, alla kolme esimerkkiä.

Kulman tekeminen led-nauhaan jiiri

Siistein tapa näkyville jäävään nauhaan on sahata asennusprofiili ja kansi jiiriin sirkkelillä. Jiiriin sahattuun asennuslistaan saadaan nauha liimattua hyvin lähelle kulmakohtaa ja nauhojen yhdistäminen kannattaa tehdä juottamalla lyhyet johdot nauhojen välille. Kun nauhat saadaan lähelle kulmaa, valo on miltei yhtenäinen kulmassakin.

Kulman tekeminen led-nauhaan pusku

Melkein yhtä siisti tapa, kuin jiiriin sahattu asennuslista on asentaa listat puskuun ja tehdä nauhojen jatkaminen samalla tavalla juottamalla johdot nauhojen välille. Useimmissa asennuskohteissa tämä on riittävän siistä asennus, kun kulma jää usein piiloon esimerkiksi keittiökaapiston alle ja lyhyt johdonpätkä ei paista silmään.

Kulman tekeminen led-nauhaan

Helpoiten kulman saa toteutettua, kun kulmasta lähteviin nauhoihin tuo molemmille omat syötöt muuntajalta. Tapa on erityisen helppo FTLIGHTin nauhoja käytettäessä, joissa on nauhan molemmissa päissä 1,5m pitkät syöttökaapelit. Tällä tavalla säästyy siis kolvaamiselta sekä liittimien käytöltä

Kulman tekemisen yhteydessä mainittakoon vielä S-type LED-nauhat, jotka taipuvat sivuttaissuunnassa. Näillä nauhoilla kulman voi tehdä yhtämittaisena, eikä nauhaa tarvitse katkaista ollenkaan.

Muuntajan valinta

Vakiojännitelähteen, eli tutummin muuntajan valintaan vaikuttaa käytettävän LED-valonauhan käyttöjännite, teho, asennettava metrimäärä sekä muuntajan asennusympäristö.

Ensimmäiseksi siis katsotaan, onko asennettava valonauha 12V vai 24V jännitteellä toimivaa ja valitaan sen perusteella joko 12V tai 24V LED-muuntaja. LED-valonauhan teho/m kerrotaan asennettavalla metrimäärällä, jolloin saadaan selville muuntajan tehon tarve. Suosittelemme kuormittamaan muuntajaa aina enintään 80% maksimitehostaan. Jos muuntaja asennetaan kuivaan sisätilaan, riittää IP20-luokiteltu muuntaja ja jos muuntaja asennetaan kosteaan sisätilaan tai ulos, valitse vähintään IP65-luokiteltu muuntaja.

Esimerkkiasennus: 5 metriä 12V 6W/m LED-valonauhaa saunaan

  • Valonauhan tehontarve: 5 x 6 = 30W
  • 30W muuntaja ei ole aivan riittävä, vaan valitaan 60W muuntaja, johon voi 80% maksimikuormituksella asentaa max 48W vaativat LED-valot.
  • Asennus tapahtuu kosteaan tilaan, eli valitaan vähintään IP65-luokiteltu muuntaja. Sopiva tuote siis esimerkiksi tämä.

Myöskään aivan ylitehokasta muuntajaa ei tule käyttää, vaan LED-muuntajaa olisi syytä kuormittaa parhaan toiminnan varmistamiseksi aina vähintään 10%:lla sen maksimitehosta. Eli esimerkiksi 100W muuntajaa ei kannata käyttää alle 10W valojen kanssa, vaan kannattaa valita pienempitehoinen muuntaja.

Himmennys/ohjaus (RGB ja CCT)

LED-nauhojen himmennyksen yleisin ja helpoin tapa on toteuttaa himmennys muuntajan ja valonauhan välissä. Helpoimmillaan ja edullisimmillaan se tapahtuu asentamalla tämä kaukosäätimellä varustettu FTLIGHT himmennin valonauhan kytkentäjohdon väliin.

Himmentimen valinta ei ole ihan niin tarkkaa puuhaa, kuin esimerkiksi muuntajan valinta, sillä tuokin yllä mainittu himmennin toimii sekä 12 voltin, että 24 voltin järjestelmissä ja maksimiteho on jopa 192 wattia 24 voltin järjestelmässä. Useimmat FTLIGHT himmentimet ovat IP20-luokiteltuja, eli jos ne asennetaan kosteisiin tiloihin, ne tulee asentaa

asennuskotelon sisään, jolloin IP65-luokitus täyttyy. 230V nauhat

RGB(W) ja CCT LED-valonauhoja ohjataan pääpiirteittäin samalla periaatteella, kuin nauhoja himmennetään. RGBW/CCT ohjain asennetaan muuntajan ja nauhan väliin ja sitä ohjataan kaukosäätimellä. Käytännössä kaikki ohjaimet ovat langattomia, joka mahdollistaa helpot asennukset, kun pitkiä vetoja kytkimiltä ei tarvitse tehdä ohjaimille/muuntajille.

230V nauhat

Lue lisää LED-nauhan himmentämisestä täältä.

230V LED nauhat

230V LED nauhat

Helppo asentaa, vain pistotulppa seinään!

Muista aina avata koko kela tai rulla ennen kuin kytket virran päälle valonauhalle.

7W 230V LED-valonauha on 10m tai 50m rullissa, katkaistavissa 1m välein. Katkaisukohta pitää eristää mukana tulevalla päätytulpalla, joka lämmitetään kiinni nauhaan.

Paketissa mukana myös jatkojohdot esimerkiksi kulman tekemistä varten.

Saatavilla erikseen myös lisää kytkentäjohtoja

12W 230V LED-valonauha on 25m tai 50m keloissa. Loistava valaistusratkaisu esimerkiksi rakennustyömaalle. Valoteho jopa 1500lm/m.

Tätä mallia ei ole tarkoitettu katkaistavaksi.

230V nauhat

Muista myös, että asiakaspalvelu auttaa sinua valinnassasi

Avaa viereinen chat-ruutu, ja jos siellä ei olla juuri sillä hetkellä online, voit jättää sähköpostia osoitteeseen myynti@led-valot.fi tai soittaa 050 3736 536 (Katso puhelinpalvelumme aukioloaika sivumme yläosasta!) Voit myös ottaa meihin yhteyttä WhatsApissa! Lisäksi voit maksaa kaikilla tutuilla maksutavoilla ja myös SVEA-laskulla. Tervetuloa asioimaan kanssamme!